NS Auto Forum
September 09, 2010, 01:47:56 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na NS Auto Forum!

Home   Help Login Register  
Pages: 1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vuče - prednja, zadnja, quattro...  (Read 11672 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Ducca
Advanced Member
*

« Reply #45 on: June 16, 2008, 07:14:59 PM »

Ima razlike, ali nije drasticna... Zapravo, radi se o samo par procenata... Nema puno razlike, manje vise, samo kardan i jedan zglob vise gube snagu u odnosu na prednji pogon!!!

Kod 4x4 se ta razlika vec moze nazvati drasticnom!!! Ali zato je tu mnogo bolja trakcija!!!

Cini mi se da malo pricamo ponovo istu pricu...

Mirko, malo ga pretera sa konstatacijama... Ima kroz temu dosta pametnih postova, procitaj sve, pa ces malo revidirati misljenje...
BKS_tmo
Urednik
*

PussyLovers Inc.

« Reply #46 on: June 16, 2008, 07:17:56 PM »

BKS,ja se ne bi slozio sa tobom kod jednog:

"rednost kod automobila sa prednjim pogonom je u tome što ima manje gubitaka u snazi pri prenosu kretanja od radilica do asvalta"

koliko mi se cini ovde je bas obrnuto

Nisam mislio na problem trakcije, odnosno koja vrsta pogona se lakše bori sa proklizavanjem usled viška obrtnog momenta na točkovima već na sam prenosni mehanizam. Kod FWD auta menjač i diferencijal su praktično spojeni i odmah su tu poluosovine i točkovi a kod pogona na zadnje točkove ide spojnica menjača sa kardanom pa kardan pa opet spojnica kod diferencijala pa tek onda se prenosi na poluosovine.

Dečko iz Ferarija.
basara
Hero Member
*

Vorsprung durch Technik

« Reply #47 on: June 16, 2008, 08:57:40 PM »

Evo sad imam iskustvo sa preko 50.000km a quattru isto toliko i u  zadnjoj vuci a sa prednjom mnoooogo vise.
Bicu kratak.

Prednja vuca NIKADA nece biti dobra kao RWD. Previse je za prednje tockove i da isporucuju snagu i da upravljaju.
Kod rwd zadnji tockovi daju pogon, prednji upravljaju, simple as that. Auto je mnoooogo upravljiviji i nema glupog proklizavanja preko "nosa".
Quattro kod audija je potpuno mehanicki, kod mene je sperovan zadnji diferencijal (mislim 75%) i na zadnje tockove se isporucuje 60% snage.
Prednost osetim kada je kisa i zimi, dok u normalnim uslovima samo po potrosnji Smilee... e da i u  agresivnom startu (auto ispucava kao iz katapulta - 2.5 tdi 180Ks+chip+dizne+veci intercooler).

Interceptor
Senior Member
*

« Reply #48 on: June 16, 2008, 11:25:09 PM »

Potpuno se slažem i ko nije vozio sve i pod svim uslovima nemože a ponekad i neće da shvati.Samo hoću da dodam na Mirkovu konstataciju "pogon na sve tockove jer u slucaju gubljenja kontrole najvece sanse da se to ne zavrsi lupanjem je u pogonu na sva 4." koja ne pije vodu jer AWD ima bolju trakciju i brži prolaz kroz krivine od RWD a da ne pričamo o FWD ali je i linija izmedju prolaska (max.brzina) i gubljenja kontrole mnogo tanja,logično jer su i brzine veće i pri gubitku kontrole sa AWD relativno malo prosečnih vozača uspeva da povrati kontrolu, ali sve to naravno važi za extremne situacije.

Better to fight for something then live for nothing
Glogi
Senior Member
*

« Reply #49 on: June 16, 2008, 11:44:20 PM »

Prednja vuca NIKADA nece biti dobra kao RWD. Previse je za prednje tockove i da isporucuju snagu i da upravljaju.
Kod rwd zadnji tockovi daju pogon, prednji upravljaju, simple as that. Auto je mnoooogo upravljiviji i nema glupog proklizavanja preko "nosa".

ovo se moze samo islustvom potvrditi,kratko i jasno objasnjenje,basara Bravo

"BMW ima veliku manu a to je "zadnja vuca". Kad ti dodje zima i sneg vozices u gepeku betonske blokove ili dzak cementa jer guza od BMW-a seta ko luda kad je kisa,a kamoli sneg.... A,svaki deo ti je ZA BMW-a da te glava zaboli,o potrosnji goriva da nepricamo..... "
ChatNick
Senior Member
*

« Reply #50 on: June 17, 2008, 08:56:11 AM »

Ne treba ti iskustvo, samo malo promisliš...
Glogi
Senior Member
*

« Reply #51 on: June 17, 2008, 09:42:43 AM »

Treba,treba....

"BMW ima veliku manu a to je "zadnja vuca". Kad ti dodje zima i sneg vozices u gepeku betonske blokove ili dzak cementa jer guza od BMW-a seta ko luda kad je kisa,a kamoli sneg.... A,svaki deo ti je ZA BMW-a da te glava zaboli,o potrosnji goriva da nepricamo..... "
ChatNick
Senior Member
*

« Reply #52 on: June 17, 2008, 10:56:57 AM »

Uzmeš u obzir zakone fizike, i eto logike...  mig
Možda je najbolji "laički" opis to što je Basara rekao, "ne mogu prednji točkovi da brinu i o upravljanju i o prenosu snage na put"...
Sa druge strane kontam, pogotovo kod starta, prednja vuča kad daje gas i pogotovo kad kreće, "digne nos" i time dodatno dovodi do proklizavanja tj. lošijeg "prianjanja na površinu".
Ja bar to tako kontam, kao neko ko se samo par puta vozio u RWD.
Milos
Addicted
*

Giulia 2012.

« Reply #53 on: June 17, 2008, 11:07:25 AM »

Gledam cenovnike pre neki dan i vidim novu Imprezu za 13.900 evra sa 1,5 DOHC boxerom (105 KS) i integralnim pogonom. Auto ima 4 wd i jos je za oko 4000 evra jeftiniji od "first to mention" konkurenta - Lancera 1,5. Medjutim, dobar deo prednosti "japanskog automobila koji bi Nemci voleli da su uspeli da naprave" pada u vodu kad se baci pogled na ubrzanje do "stotke" za oko 14 sekundi (3 sekunde slabije od Micubisija) i potrosnju koja je sa prosecnih 7,5 litara visoka za danasnji auto te kubikaze. Kontam da u gradu guta najmanje 9 l... Svemu tome kumuje 4 WD, zar ne ?

"Aston Martin will reportedly sell the Cygnet in the United States. Set to become 2012 model, the Toyota iQ-based atrocity will cost approximately $35,000." WCF
basara
Hero Member
*

Vorsprung durch Technik

« Reply #54 on: June 17, 2008, 11:08:50 AM »

Dize nos i zadnja vuca i quattro, ali to znaci da se masa prebacuje na zadnju osovinu i samim tim ima bolju trakciju.
Sto se tice prednje vuce i krivina, mora se jako paziti kod doziranja gasa, da ne bi ispravljao krivinu, zadnju vucu je mnogo lakse iskontrolisati dok quattro moli za gasom po krivinama. Idealan za neiskusne trkace, "kad ne znas sta ces u krivini ti zakucaj gas za pod". Neverovatno je kako su to odradili.

basara
Hero Member
*

Vorsprung durch Technik

« Reply #55 on: June 17, 2008, 11:10:52 AM »

Gledam cenovnike pre neki dan i vidim novu Imprezu za 13.900 evra sa 1,5 DOHC boxerom i integralnim pogonom. Auto ima 4 wd i jos je za oko 4000 evra jeftiniji od "first to mention" konkurenta - Lancera 1,5. Medjutim, dobar deo prednosti "japanskog automobila koji bi Nemci voleli da su uspeli da naprave" pada u vodu kad se baci pogled na ubrzanje do "stotke" za oko 14 sekundi (3 sekunde slabije od Micubisija) i potrosnju koja je sa prosecnih 7,5 litara visoka za danasnji auto te kubikaze. Kontam da u gradu guta najmanje 9 l... Svemu tome kumuje 4 WD, zar ne ?

Naravno... Mislim da je suludo stavljati 4x na motor zapremine 1.5l.
Pod br.1 treba ti veliki obrtni moment pa onda jos i velika snaga.
...po mom misljenju bar 150ks i >300Nm

ChatNick
Senior Member
*

« Reply #56 on: June 17, 2008, 01:15:19 PM »

ali to znaci da se masa prebacuje na zadnju osovinu i samim tim ima bolju trakciju.

Na ovo sam mislio, ali nisam rekao, tj. spomenuo sam indirektno, kao manu FWD.
Maki
Member
*

« Reply #57 on: March 11, 2009, 04:43:48 PM »

Kad bih mogao,uzeo bih automobil sa zadnjom vučom.Razlog je uživancija u vožnji.Nema boljeg osećaja nego kad jače pritisneš gas,a zadnji deo šeta levo desno!!!! sm6
Naravno,AWD je zakon i tu nema priče.Prošle nedelje sam gledao na SAT-u test Subaru Legacy-a i nisam mogao da verujem koliko je upravljiv...
Šteta što se danas i ne proizvodi toliko automobila sa zadnjom vučom.Pročitao sam da će Alfa početi proizvodnju nekog modela srednje klase sa RWD,ali videćemo.Pozzzzzdrav sm96
Maki
Member
*

« Reply #58 on: March 11, 2009, 04:50:31 PM »

Nisam mislio na Legacy,nego Subaru Forester!!!!
sule
Junior
*

« Reply #59 on: February 22, 2010, 10:19:43 AM »

Znam da je tema bajata, ali ove zime bi dosta snega.

Nista se ne moze porediti sa pogonom na sva 4 tocka. Nista.

Nema sta nisam vozio, od stojadina, mini morisa, fiata, mercedesa, pezoa, ...cuda svakojakih, opela, renoa, dzipova, kombija.

Cak i za najobicnije situacije pogon je superioran.

Iskustvo: Toyota Celica Carlos Sainz i Subaru Impreza WRX STI (DCCD 35%-65% ili automatika). Subaruov pogon je definitivno vrhunac u ponudi.
Pages: 1 2 3 [4]   Go Up
  Print  

Jump to: