Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Dobrodošli na NS Auto Forum!

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Viskozitet i oznake ulja!  (Read 23560 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

GSi

  • Advanced Member
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 804
  • 16V
Viskozitet i oznake ulja!
« on: March 23, 2007, 02:05:52 PM »

tak,da mi ne dođete u dučan...i dobar dan ja bi ovo ili ono ulje-već da točno znate kaj kupujete...čudne brojke život znače!!


Ispravna viskoznost!!
Viskoznost je otpornost ulja prema tečenju.U stvari, radi se o tome da ulja manje viskoznosti lakše teku kroz za to predviđene dijelove motora, dok ona veće viskoznosti teku teže.Ulje preniske viskoznosti neće se dovoljno dugo zadržavati na površinama dijelova koje je potrebno podmazivati.S druge strane, ulje previsoke viskoznosti pri pokretanju hladnog motora ne može na vrijeme doći do svih mjesta koja treba podmazivati.Korištenje ulja ispravne viskoznosti (kakvu propisuje proizvođač motora) je, kao što vidimo, najznačajniji čimbenik ispravnog podmazivanja.Naravno,gustoća ulja se mijenja s promjenom njegove temperature te ovakva ulja nazivamo uljima jedinstvene viskoznosti.Podjela ulja prema viskoznosti:
A - ulja jedinstvene viskoznosti,
B - ulja višestruke viskoznosti,
C - ulja koja lako teku

Stupnjevi (brojevi) viskoznosti!!
Kod ulja jedinstvene viskoznosti postoji više stupnjeva.Tako, npr., imamo "zimska" ulja (W=winter) oznaka SAE 0W, SAE 5W, SAE 10W itd. (SAE = Society of Automotive Engineers - prema kojem je razvijen sustav gradacije motornih ulja).Za druga korištenja ulja, osim tzv. zimskih, možemo naići na oznake SAE 20, SAE 30, Sae 40 itd.napomena:ovdje se i dalje radi o uljima jedinstvene viskoznosti. Što je viši broj u ovoj oznaci, ulje je gušće.

Ulja višestruke viskoznosti!!
Kod većine motora današnjih osobnih automobila naći ćemo uputu za korištenje ulja višestrukog stupnja viskoznosti. Radi se, u stvari, o uljima kojima su dodana sredstva za unapređivanje stupnja viskoznosti kako bi se ostvarile približno jednake karakteristike pri većem rasponu temperatura. Tako ulje višestruke viskoznosti gradacije SAE 5W-30 ima viskoznost ulja SAE 5W kada je hladno, odnosno viskoznost ulja gradacije SAE 30 kada je vruće.

U današnjim uljima mogu se naći dodaci koji sprečavaju koroziju dijelova motora koji su u dodiru s uljem, ali i dodaci za čišćenje koji poput kakvog sapuna skidaju sagorjele naslage s unutarnjih površina motora i odnose ih u karter.Upravo zbog takvih ostataka sagorjevanja stara motorna ulja izgledaju tamnija ili potpuno crna...!


Preuzeto sa:
Opel Team Croatia  :)
Logged
Opel Fahrer
A.C.A.B.

Pages: [1]   Go Up